top of page

Descripció del recorregut

El recorregut

 

La Cursa de la Franja té el seu inci al pabelló esportiu Cortes de Aragón, envoltats d'arbres i amb el riu Cinca a má esquerra. El primers kilómetres tracorren pel paseig fluvial del Casc Históric de Fraga. Des d'on podrem veure un típic exemple de ciutat àrab medieval, amb el seu laberint d'estrets carrerons; frescos a l'estiu i protegides del cerç a l'hivern.


Tornarem al barri de les afores pel pont petit, deixan enrrera el castell, ruïna de l'antiga església de Sant Miquel, actualment rehabilitat com a centre cultural. Per davant una recta de gairebé quatre kilómetre, que ens portarà a creuar de punta a punta la ciutat de Fraga.

 

Retornarem mitjançant un bucle pel carrer Alcabón que ens portarà un altre cop a la vía principal fins a l'Hotel Casanova, on ens desviarem a mà esquerra per l'avinguda Madrid, la més gran de Fraga i punt comercial de la població.

 

En aquest punt ens separarem dels atletes que completen el circuit curt i ens desplaçarem cap a zona rural, principal motor ecónomic pels habitants del Baix Cinca. Durant poc més de tres kilómetres podrem gaudir d'un entorn privilegiat, envoltats de camps fruiters en plena eclosió.

 

Finalment recorrerem la ciutat esportiva, on es troben entre d'altres instalacions les pistes d'atletisme de la capital del Baix Cinca. Durant aquets últims metres també gaudirem del principal pulmo verd de la ciutat, el Parc de la Pinada. Tot pasant a pocs metres de l'arc de sortida, on agafarem forçes per encarar l'últim kilómetre de cursa.

 

 

 

El recorregut

 

La Cursa de la Franja té el seu inici al pavelló esportiu Cortes de Aragón, a la ciutat esportiva, on es troben entre altres instal·lacions les pistes d'atletisme de la capital del Baix Cinca. Envoltats d'arbres i amb el riu Cinca a mà esquerra. Els primers quilòmetres transcorren pel Passeig de la Constitució.

​

Al davant se'ns mostraran amb gran majestuositat l'Església de Sant Pere i el castell, ruïna de l'antiga església de Sant Miquel, actualment rehabilitat com a centre cultural. Ens desviarem cap a la dreta i travessarem el pont petit per endinsar-nos al passeig fluvial del Casc Històric de Fraga. Des d'on podrem veure un típic exemple de ciutat àrab medieval, amb el seu laberint d'estrets carrerons; frescos a l'estiu i protegits del cerç a l'hivern. Passant a pocs metres de la Florida 135, meca de la música i de la vida nocturna, abans de tornar pel mateix camí cap al Barri de les Afores.

​

A continuació encararem una recta a través de l'Avinguda Aragó, la més llarga del nucli urbà i centre comercial de la població. A l'Hotel Casanova, allotjament oficial de la cursa, tornarem pel mateix camí passant per la rotonda de l'escorxador, que conserva la seva bella portalada de pedra. Davant l'estació d'autobusos, girarem cap a l'esquerra camí de la Ciutat Esportiva de Fraga, passant pel Parc de la Pinada, pulmó verd de la població.

​

Ens desplaçarem cap a la zona rural principal motor econòmic per als habitants del Baix Cinca, a través del camí Giraba. En aquest punt podrem gaudir d'un entorn privilegiat, envoltats de camps de fruiters en plena eclosió. Tornarem pel mateix camí fins a les pistes d'atletisme, on en pocs metres ens trobarem amb la línia de meta. Amb la remor i el repicar de les aigües del Cinca agafarem força per encarar la segona volta pel mateix recorregut.

El Baix Cinca, aigua & història

 

El riu Cinca és un riu que neix al circ de Pineta, al Parc Nacional d'Ordesa i Mont Perdut, al Pirineu Aragonès. Desemboca al riu Segre poc abans que aquest ho faci a l'Ebre a Mequinensa (Saragossa). El riu Cinca és la llavor d'una rica regió agrícola formada al Baix Cinca, a més d'un entorn natural privilegiat. Lloc de pas de cultures i moviments migratoris, poden gaudir d'una gran varietat d'especies.

 

El municipi de Fraga, és un dels més extensos de l'estat, amb més de 500 quilómetes de camins ideals per practicar-hi senderisme, córrer o fer-hi bicicleta. La població alberga una gran quantitat de monuments, en un nucli d'històrica confluencia de cultures. Entre d'altres monuments destaca:

 

  • Villa Fortunatus: és una vila rústica romana, situada a la vora del riu Cinca, a uns 4 quilòmetres del nucli urbà. És un dels exemples més importants d'arquitectura rural romana a Aragó.

  • Palau Montcada: va ser un palau àrab que es va convertir en residència dels Montcada, senyors de la ciutat. També va ser ajuntament i presó. Actualment és biblioteca municipal i museu, en el qual cal destacar el quadre Boda fragatina de Miguel Viladrich Vila, que va residir a la ciutat entre el 1920 i el 1932.

  • Torre dels Frares: Ã©s una torre emmerletada de planta rectangular amb algunes petites finestres. Es creu que va ser construïda pels templers cap al segle XIII reaprofitant elements romans i que defensaria un petit assentament.

  • Església de Sant Pere: d'origen visigòtic, va ser mesquita major en època àrab. Després va passar a ser temple cristià. Església gòtica d'aire aragonès d'una sola nau, conserva la portada amb els seus capitells romànics.

  • El Castell: antiga església de Sant Miquel, rehabilitat com a sala cultural.

bottom of page